torsdag 29. september 2016

Den nya ananasen?

Det började med flamingon för ett antal år sedan. Den uppenbarade sig på tapeter, på skor, på möbler, som skulpturer, som trädgårdsflamingos tillsammans med en flamingomönstrad parasoll. Vi blev invaderade av flamingos fram till en punkt när vi inte orkade mer. 






Så plötsligt var det ananaser överallt. Som porslinspjäser, som lampor, på postertryck, på kläder, i trä, i metall. Vart du än vände dig såg du en ananas i en interiör för ett par år sedan, eller hur? 









I år kom bananen. Jag trodde nästan det var ett skämt först. Jag menar, allvarligt. Banan? Det är väl bara en estetisk frukt om den är på ett skivomslag, designad av Andy Warhol, om ens då? Jag har personligen mest sett banandesign på kläder hittills. Det räcker. 









Vad blir nästa epidemi? Har du något förslag? Själv sätter jag en slant på gurkan. 



onsdag 28. september 2016

Uppåt väggarna!

Visa mig din bildvägg, så skall jag säga dig vem du är! 

Nja, kanske inte så enkelt. Men för att koka ner de frågor jag brukar få i förhållande till mitt yrke, är faktiskt det om vad man skall hänga på väggarna det vanligaste, 
och var man hittar rolig konst. 
Och hur skall man kunna svara på det? Det är personligt, individuellt och något som måste växa fram efter att ha bott in sig lite i sin bostad, tror jag. Det är också jättemånga som ger uttryck för att de är rädda för att förstöra väggen, göra fler hål än nödvändigt, ångra sig och göra ändå fler hål osv. Men framför allt: det verkar vara svårt att bestämma sig 
för vad som är bra nog att hänga upp.
 Känner du igen dig? 

Här kommer mina tips och råd runt detta temat;

1 Du förstör inte väggen. Och om du gör det lite grann, så går det utan speciella färdigheter fint att spackla, måla och tapetsera på nytt när du flyttar. Eller som jag bruka göra; häng något annat över det hålet som blev fel. :-)

2 Ta tid på dig att välja ut och samla ihop motiv och objekt du tycker hör ihop.Tänk lite utanför boxen när du letar. Du kan kombinera konst i begränsad upplaga med en affisch från en konstutställning, så länge det finns en röd tråd i färg, uttryck eller form.

3 Samla ihop dina bilder på en vägg och skapa därmed en tavelvägg.
 Speciellt om du bor litet. Mycket bättre än att sprida ut en och en tavla i hela bostaden. Det ger ett mycket mer städat och genomfört uttryck att ha det samlat.

4 Kombinera gärna olika uttryck. Inramat / oramat / tryck / foto / skulptur / minnen / måleri....
Kontraster blir ofta väldigt spännande tillsammans. Hos mig samsas t ex en  loppisfyndad broderad liten landskapsbonad, med mer moderna uttryck från Hay och en keramikplatta från 60-talet. Prova dig fram! Om du gillar det, så är det rätt. 

5 Om du går för en tavellvägg, tänk collage/moodboard. Pussla ihop bilderna efter storlek, färg, form på golvet innan du hänger upp dem, om du känner dig osäker. 

6 Innan du hänger upp, lek då lite med avstånd mellan objekten. Det är magiskt hur rätt eller fel det kan bli med för mycket eller för litet avstånd. Prova dig fram och känn efter vad som känns harmoniskt. Det låter urflummigt, men det finns ingen regel här, det är en känsla bara.
Det handlar om komposition, som man kan träna på, och härma efter.  

Förbered dig! Det kan vara smart att ha bra verktyg till hands. Vad är värre än skruvar utan passande plugg, vingliga stegar eller ögonmått istället för vattenpass? 
Fram med verktygslådan, ordna det som behövs innan du sätter igång, så går det fortare, blir snyggare, och du slipper raserianfall för att du t ex glömde att ladda skruvdragaren. 


8 Sist men inte minst. Var hittar man rolig konst utan att ruinera sig?  Här är lite hjälp på vägen, några linkar som jag gillar, där du kan botanisera vilt:

http://www.grandpa.se/sv/168/posters-prints

http://webshop.modernamuseet.se/en/posters/

http://www.allposters.com/-st/Classic-Movies-Posters_c182_.htm

https://www.gallerix.se

https://paper-collective.com

https://www.bukowskis.com/sv/lots/category/konst

LYCKA TILL!

PS: Så här ser det ut hemma hos oss. En salig blandning av olika uttryck, men med en röd tråd, nämligen att det sitter reseminnen, kärlek, arv, loppis, 
gåvor och kontraster uppåt väggarna. DS











Foto: Ida Svensson / Formidabel Expo













tirsdag 27. september 2016

Tapetgalen

Nej, jag är inte tapetgalen. Det har bara slumpat sig så, att jag har varit på 2 olika events med fokus på just tapeter på väldigt kort tid. (Men jag ÄR väldigt förtjust i tapet.)

Igår var det dags för de 3 aktörerna BorgeBohus och Nordsjö Idé & Design att visa en del och prata lite om sitt tänk runt trender och tendenser framöver. Nordsjö visade årets färg 2017, Denim Drift. En gråblå ton, mild och enkel att jobba med vill jag tro.

Allt detta ägde rum på fantastiskt bildsköna Vestre Kjærnes Gård, där jag har tillbringat mycket tid i jobbsammanhang tidigare. Jag har varit med på en mängd fotostylingjobb och ett par TV-inspelningar just här, tillsammans med rekvisitör,
 exponeringsdesigner och arbetsmyra Marianne Stensrud.
 Så igår var det lite som att komma 
hem till gården igen! 

Vi blev bjudna på musik från Venke Knutson, härlig lunch och en mängd inspiration.

Min favorittapet? Ja, kanske inte någon överraskning att valet faller på en variant av 
blommigt och färgrikt även från denna producent, 
nämligen Gocken Jobs "Rabarber". Ljuvlig!

Tack till alla inblandade för ett jättefint event!


Venke Knutson skönsjöng!


Favoriten, från tapetboken Scandinavian Designers - Boråstapeter.





Vackra Anne-Beate från Bohus-teamet bättrar på läppstiftet.








Sixten fick också följa med!




Foto: Ida Svensson / Formidabel Expo






lørdag 24. september 2016

Familjen Sandberg


För ett par veckor sedan var jag och lille Sixten med på ett litet frukostevent i regi av Sandberg Tapeter, i anledning av lanseringen av kollektionen Familj
Min kära vän Nettan hade stylat de härliga lokalerna till Godt Bröd på Grünerløkka till ett vuxet barnkalas med tapetinspo överallt. Så bra jobbat!

Gänget från Sandbergs kan man bara beskriva på ett sätt; så otroligt välkomnande och varma! Företaget leds av karismatiska Fredrik Nilsson och hans team, med Creative Director Hanna Wendelbo-Hansson som superkvinna och designmamma i familjen. 

Kollektionen visade på både en lekfullhet, lite grafiskt uttryck,  lite retro, lite botaniskt och lite stormönstrat medaljonginspirerat. Många fullträffar här! 
Tapeten som värmer mitt hjärta mest från just denna kollektionen, är nog "Lotte". En lite Josef Frank-lik sak, på svart bakgrund, designad av Lisa Grue.
 Tilltalar tanten i mig! 


Och mitt favoritinslag denna morgonen? Det var när Hanna och designer Sara Bergqvist bjöd på en inblick i sina tankar och förstadier till en del
 av tapeterna i form av sina egna skisser. 

Förmiddagen avslutades med en liten workshop i god tapetanda, 
som speciellt Sixtenväldigt entusiastisk över. 

Tusen tack för en inspirerande morgon!












Foto; Ida Svensson / Formidabel Expo
Foto på tapeten Lotte; Sandberg



fredag 23. september 2016

Inside the box-Min fäbless för emballagedesign.

Jag är en sucker för förpackningsdesign.
 Kan lätt köpa en produkt endast pga av att jag blir förälskad i förpackningen. 
Lättlurad? Ja, lite kanske. Det är ju inte alltid innehållets kvalitet speglar utsidans, men då har jag iallafall fått en estetiskt rus för en liten stund.
 Kan faktiskt känna några sekunders ren lycka, när jag 
upptäcker en ny förpackning / produkt som tilltalar mig. 

För det är ju inte för intet uttrycket It´s all about the wrapping existerar, eller hur?



                                     

Vem skulle tro att man kan sälja pasta exponerat som frisyrer? 
Hur smart? Så enkelt men effektfullt!
Good hair day!



Hush chocolate
 (Design; Claire Hartley)



Absolut Vodka i all ära, med flaskor som är värda att samla på, men detta 
från Curio Vodka är också ganska charmigt, eller hur? 

(Design; Kingdom&Sparrow)



Lite samma tanke som pastan, älskar detta minst lika mycket. 
Har inget stort behov av rep just nu,
men hade lätt köpt ett par paket av detta. 






Här är ett kosmetikmärke som jag aldrig har provat, men antagligen skulle
köpa om jag visste var det finns att tillgå. 
Ett så snyggt läppstift att plocka upp från handväskan! Lite skrytigt liksom. 
Gå gärna in i denna länken och kolla hur bra Meridian Cosmetics jobbar
 med alla led i sin marknadsföring.
Ingen tvekan om vem avsändaren är, var du än råkar se dem, annonstryck, emballage, hemsida, butik, kampanj i storbild, promoprodukter, tagging. Allt hänger samman. Proffsigt. 



Ha en fin fredag!!!





Alla bilder från producenterna.