tirsdag 26. april 2016

Hittat på Pinterest.

För ett antal år sedan, när inte Pinterest existerade, såg min jobbvardag ut på ett annat sätt. En stor del av mitt jobb går ju ut på att hitta inspiration, ideer, nyheter inom branschen osv. Jag köpte väl i genomsnitt 10-15 inredningsmagasin i månaden för att hålla mig uppdaterad och hitta bilder till mina inspirationspärmar. Jag hade en hel bokhylla full av pärmar med bilder jag rivit ut, kategoriserat efter vilken typ av rum eller stil bilden tillhörde. Väldigt sällan blev texten i magasinen läst. Jag utvecklade däremot en speciell teknik för att bläddra snabbt igenom tidningen medans jag letade efter en specifik bild till t ex ett moodboard. Och så rev jag. Rev och rev hela sider i ett rasande tempo. Det blev såklart en respektabel hög av halva magasinsrester där hemma. En period sparade jag dem i staplar och använde som ett slags sidebord. När andan föll på, så gav jag bort, rensade ut, kastade och sparade vissa exemplar som jag gillade lite extra, gärna de utländska magasinen, som hade lite annorlunda innehåll. Och så höll jag på, år ut och år in, och fyllde på sopberget och tömde plånboken.

Missförstå mig inte, det är en skön känsla att köpa ett rykande färskt magasin. Bläddra och känna på en fysisk pappersbunt. Jag gör givetvis fortfarande det ibland. Men. Jag prisar högre makter för Pinterest! Det gör mitt jobb så oändligt mycket lättare, och det har utvecklat sig till att bli ett av mina absolut viktigaste verktyg i jobbet. Jag använder det inte bara till att samla ideer och inspiration. Jag hittar också de mest fantastiska designers, illustratörer, grafiker, företag att se upp till och personer som verkar intressanta. Från hela världen! Något som mina gamla papperstidningar aldrig kunne ha gjort. 

Så med detta startar jag nu en stående post här på bloggen; "Hittat på Pinterest".
Med jämna mellanrum kommer jag att dela med mig av godbitar jag antagligen aldrig hade snubblat över utan detta fantastiska hjälpmedel. 

(Och förresten, här är mitt Pinterest-konto)

Here we go, nr 1 i "Hittat på Pinterest":  Arianna Lelli Mami and Chiara Di Pinto startade Studio Pepe 2006 i Milano. De jobbar med ett brett spektra av visuell kommunikation som spänner från kreativ konsultation, färgkonsultation, skyltfönsterdesign, retail design, fotostyling och utställningsdesign. Sedan ett par år tillbaka även produktdesign på uppdrag. Allt från underbara  väggtextilobjekt, till stora skräddarsydda möbler. 

När jag var i Milano på möbelmässan för ett par år sedan, upptäckte jag klädkedjan Max&Co och deras fantastiska skyltfönster. Då visste jag inte att det är Studio Pepe som designar deras fönster, men upptäckte detta genom Pinterest av en slump ett tag senare.


 Jag älskar deras oväntade men säkra färgkombinationer. Deras galna och lite drömska ideer, förenklade för att göra det lätt för ögat att se på, vilket är så svårt men viktigt när man jobbar med kommersiella utställningar. 
De fixar den balansen på ett helt magiskt sätt tycker jag.

Alla bilder från Studio Pepe´s hemsida www.studiopepe.info
Dana Tanamachi kallar sig själv för det svåröversatta "lettering artist and designer". 
2009 utsmyckade hon en inflyttningsfest till en kompis med en textad skylt i chalkboard-style, dvs text skriven med vit krita på svart tavla, precis som den gamla klassiska svarta tavlan från skoltiden. (Vi som är födda på 70-talet förstår.....)
Det slumpade sig så att någon som var på festen gillade hennes utsmyckning och gav henne jobbet att göra en ny utsmyckning för Googles huvudkontor i Meatpacking District, New York. Detta var hennes första betalda jobb, och på den vägen är det. 

Nu kan hon stoltsera med en egen studio som jobbar med kunder som Tommy Hilfiger, Nike, Ralph Lauren och Penguin Books. 
Hon har skapat omslag för Time Magazine, Oprahs egna magasin O, formgivit vinetiketter och teförpackningar och gett ut en bok i konsten att texta.
Dessutom har hon startat en webbutik, Tamachi Goods, med egendesignade produkter. 
Allt detta på bara 6-7 år. 
Hon var helt enkelt den som startade trenden chalkboard-style typography, som inte låter lika coolt när man översätter det.

Jag älskar den typiska Brooklyn-stilen på hennes konst, och det 
faktum att allt är custome-made, vilket skapar ett
helt unikt uttryck för varje verk hon producerar.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar