tirsdag 21. juni 2016

På toppen av Oslo.

Söndag. Turdag. Vi följer med glädje den norska traditionen och kulturen med att söndagen är en familje och turdag. Nåväl. Vi klarar inte precis att nå upp till den norska standarden. Vi undviker hytter utan ström och vatten. Vi utför inte speciellt många toppturer per år heller. Men vi utnyttjar gäna Oslos fantastiska utbud av dags och halvdagsutflykter. Så, varsågod; Här kommer ett tips på ett nära och högkvalitativt utflyktsmål, nämligen Ekebergrestaurangen och omgivningen runt omkring. 
Historien runt restaurangen beskrivs så här på deras egen hemsida;

"I 1927 vant Oslo-Arkitekten Lars Backer konkurransen om å tegne nye Ekebergrestauranten. To år etter konkurransen stod et av Europas fremste funkisbyggverk ferdig, til glede for hele Oslos befolkning. I dag er bygget fredet og oppussingen av bygningen er basert på tanken om å ta vare på det klassiske, men modernisere for en ny tid."

2005 stod det fantastiska funkishuset klart igen, i ny men stilbevarad skrud, och sedan dess har det bl a fungerat som restaurang, bröllopslokal, konferanslokal och eventlocation till allt från pressvisningar till fashioncatwalks. 
Dagens utseende står den otroligt talangfulla Thomas Ness för. Numera en av interiörarkitekterna i Radius Design. Byrån har en stor mängd restaurangkoncept på sitt samvete, bl a Taqueria och foodcourten på Paleet och Vaaghals i Bjørvika. 

Vi var där och åt en enkel lunch, njöt av utsikten och mötte goda vänner. Moules Frites.

Man kan sitta ute och välja mat från en lite enklare meny.

Eller inne. Där kan man välja från en lite mer sammansatt meny, 
och på samma gång njuta av massvis av fin samtidskonst.

Älskar att man har valt "hårda" material, som helt obehandlad, rå betong tillsammans
 med stramt glas, metall, och det kontrastfyllda lite mjukare och varmar ek och sammetsgardiner.Den utsikten!

Nästa inlägg blir om grannen till Ekebergrestaurangen, 
ett gammalt charmigt café, och den omdiskuterade skulpturparken med tillhörande naturlekplats och supercharmig konstskola för barn. 

Ha en fin dag!

/ Ida

Foto: Ida Svensson / Formidabel ExpoIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar