onsdag 28. september 2016

Uppåt väggarna!

Visa mig din bildvägg, så skall jag säga dig vem du är! 

Nja, kanske inte så enkelt. Men för att koka ner de frågor jag brukar få i förhållande till mitt yrke, är faktiskt det om vad man skall hänga på väggarna det vanligaste, 
och var man hittar rolig konst. 
Och hur skall man kunna svara på det? Det är personligt, individuellt och något som måste växa fram efter att ha bott in sig lite i sin bostad, tror jag. Det är också jättemånga som ger uttryck för att de är rädda för att förstöra väggen, göra fler hål än nödvändigt, ångra sig och göra ändå fler hål osv. Men framför allt: det verkar vara svårt att bestämma sig 
för vad som är bra nog att hänga upp.
 Känner du igen dig? 

Här kommer mina tips och råd runt detta temat;

1 Du förstör inte väggen. Och om du gör det lite grann, så går det utan speciella färdigheter fint att spackla, måla och tapetsera på nytt när du flyttar. Eller som jag bruka göra; häng något annat över det hålet som blev fel. :-)

2 Ta tid på dig att välja ut och samla ihop motiv och objekt du tycker hör ihop.Tänk lite utanför boxen när du letar. Du kan kombinera konst i begränsad upplaga med en affisch från en konstutställning, så länge det finns en röd tråd i färg, uttryck eller form.

3 Samla ihop dina bilder på en vägg och skapa därmed en tavelvägg.
 Speciellt om du bor litet. Mycket bättre än att sprida ut en och en tavla i hela bostaden. Det ger ett mycket mer städat och genomfört uttryck att ha det samlat.

4 Kombinera gärna olika uttryck. Inramat / oramat / tryck / foto / skulptur / minnen / måleri....
Kontraster blir ofta väldigt spännande tillsammans. Hos mig samsas t ex en  loppisfyndad broderad liten landskapsbonad, med mer moderna uttryck från Hay och en keramikplatta från 60-talet. Prova dig fram! Om du gillar det, så är det rätt. 

5 Om du går för en tavellvägg, tänk collage/moodboard. Pussla ihop bilderna efter storlek, färg, form på golvet innan du hänger upp dem, om du känner dig osäker. 

6 Innan du hänger upp, lek då lite med avstånd mellan objekten. Det är magiskt hur rätt eller fel det kan bli med för mycket eller för litet avstånd. Prova dig fram och känn efter vad som känns harmoniskt. Det låter urflummigt, men det finns ingen regel här, det är en känsla bara.
Det handlar om komposition, som man kan träna på, och härma efter.  

Förbered dig! Det kan vara smart att ha bra verktyg till hands. Vad är värre än skruvar utan passande plugg, vingliga stegar eller ögonmått istället för vattenpass? 
Fram med verktygslådan, ordna det som behövs innan du sätter igång, så går det fortare, blir snyggare, och du slipper raserianfall för att du t ex glömde att ladda skruvdragaren. 


8 Sist men inte minst. Var hittar man rolig konst utan att ruinera sig?  Här är lite hjälp på vägen, några linkar som jag gillar, där du kan botanisera vilt:

http://www.grandpa.se/sv/168/posters-prints

http://webshop.modernamuseet.se/en/posters/

http://www.allposters.com/-st/Classic-Movies-Posters_c182_.htm

https://www.gallerix.se

https://paper-collective.com

https://www.bukowskis.com/sv/lots/category/konst

LYCKA TILL!

PS: Så här ser det ut hemma hos oss. En salig blandning av olika uttryck, men med en röd tråd, nämligen att det sitter reseminnen, kärlek, arv, loppis, 
gåvor och kontraster uppåt väggarna. DSFoto: Ida Svensson / Formidabel Expo

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar