søndag 29. mai 2016

Drömmen om den lilla miniträdgården.

När vi bestämde oss för att se efter ett ställe att bo på utanför Oslo, var det den berömda lilla trädgården som stod högst upp på vår önskelista. Med facit i hand är det inte själva trädgården i sig som var det viktigaste, men friheten att kunna öppna dörrarna, låta barnen springa in och ut med kompisar i närheten. Låta dem leka ute, cykla och skjuta vattenpistol. Utan att vi behöver packa en väska, komma ihåg att ta med vattenflaska och blöjor, men bara öppna dörren och säga varsågod och lek.  Att kunna gå barfota mellan ute och inne, hänga tvätten på tork i frisk luft. 

Att vi också kan odla lite smått och gott i ett par pallkragar är givetvis också helt fantastiskt trevligt. De sista 2 åren har vi haft en krage med blommor och en med ätbart. Det kommer vi ha i år också, och idag har jag förberett med att rensa gammalt ogräs, fyllt på med gödsel, ny jord och lecakulor till just detta. En liten Elsaklädd assistent hade jag också till hjälp, alltid så kul när de små får se hur det går till och hjälpa till, innan de där söta smultronen och sockerärtorna kommer fram. 


Och tack vare riktigt goda grannar som delar med sig, så blev det idag planterat 4 små förkultiverade potatisplantor. Det blir nog ingen hemodlad potatis till midsommarafton, men till sensommaren skall det nog gå att skörda dem. Tack för plantorna, Marcus! 
Planen är att fylla på med sockerärtor, smultron eller jordgubbar, och tomat som vi också skall få av grannen som har osedvanligt gröna fingrar. 

Vi får se vad det blir i blomväg, men något som passar med olivträden, citronträdet, pilbusken, lavendeln och fikonträdet vi har hittills kanske?

Jag önskar er alla i Sverige en riktigt fin Mors Dag, och en i allmänhet formidabel söndag!


Foto; Ida Svensson / Formidabel Expo
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar